Facebook
B-fit program
Karel Bajer
.
gsm: +420 731 108 841
mail: info@bfit-program.cz
web: www.bfit-program.cz
Spolupracujeme:
Zajímavé články
zivotni-postoj.cz banner
Výživové a nutriční poradenství Praha a okolí
Všechny články >>>
Studio Style banner
satema.cz banner
Rekonstrukce Jelínek banner
Zpět > Úvodní stránka > Články

Je bílý cukr špatný?

Jak cukr naše tělo zpracovává/využívá
Cukr je jeden z rodiny sacharidů, ovšem je členem z těch rychlých (glukóza). Na "něco sladkého" máme většinou chuť, když pociťujeme únavu. Po nějaké sladké pochutině se cukr dostává velmi rychle ze střev do krve a tím odstraní naší únavu. To byl účel, jen kdyby uvedený stav trval delší dobu. Jenže v mnohem kratším čase dochází k větší únavě až ochabnutí. Při náhlém zvýšení hladiny krevního cukru (glukózy) nad normální stav, nastává zvýšený přísun inzulínu do krve, což způsobí nepřiměřeně velký pokles glukózy a v důsledku toho opět zvýšení únavy. Po požití cukru má člověk pocit rychlého nasycení. Rafinovaný cukr však neobsahuje vůbec žádné enzymy, vitamíny, ani minerální soli, proto sice povzbuzuje, ale také škodí. Troška čokolády anebo sladkého nápoje sice rychle pomůže, ale dostáváme se do začarovaného kruhu. Játra rychle pošlou glukózu z pamlsku do krve a tím způsobí příjemný osvěžující pocit. Jedy se chovají podobně.

Nebudeme tedy sladit kávu ani pít sladké nápoje?
Jedna lžička cukru do kávy jistě nikomu neublíží, avšak pozor. Závislost na cukru je srovnatelná s návykem na nikotin. Výroba cukru je nanejvýš výnosným byznysem, a proto celosvětově jeho produkce roste. Výrobci stále vynalézavěji cukr do potraviny dostávají. Je opravdu potřeba kontrolovat etikety potravin, aby se z jedné kontrolované lžičky cukru denně nestalo deset nekontrolovaných.
nepostradatelné otruby, protože obsahují mj. vitamin B a vápník, potřebné při trávení škrobu a cukru, které najdeme uvnitř zrna. Když vitamin B a vápník schází, musí je dodávat tělo z kostí a zubů, a tím je oslabuje. Nastává tedy porucha rovnováhy. S bílým cukrem je to stejné, pouze na rozdíl od bílé mouky není odstraněna otruba, ale melasa.
© b-fit 2013 Všechna práva vyhrazena
Prospívá nebo neprospívá našemu organismu?
autor: b-fit (Karel Bajer)
25.9.2012


   Měli bychom konzumovat potraviny v co nejvíce přirozené nebo-li nejsurovější formě. Bílý cukr je již rafinovaným produktem a už jen z tohoto důvodu není pro tělo přirozené jeho požívání.
   Bílý nebo-li rafinovaný cukr je pro naše tělo nejméně přínosný, především kvůli způsobu zpracování. Dvacet až třicet prvků (minerály, vitamíny atd.), které jsou součástí cukrové řepy, případně třtiny, jsou při výrobě odstraněny (do takto nešetrně zpracovaných surovin se řadí např. i bílá mouka).
   V každé přirozené potravině jsou její složky ve vzájemně harmonickém poměru důležitém pro trávení. Jednotlivé složky se vzájemně doplňují a mají svůj účel při trávení. Například ke strávení pšeničného zrna jsou