Facebook
B-fit program
Karel Bajer
.
gsm: +420 731 108 841
mail: info@bfit-program.cz
web: www.bfit-program.cz
Spolupracujeme:
Zajímavé články
zivotni-postoj.cz banner
Výživové a nutriční poradenství Praha a okolí
Všechny články >>>
Studio Style banner
satema.cz banner
Rekonstrukce Jelínek banner
Co jsou tedy zdraví prospěšné potraviny?

Potraviny ve své surové (přirozené) formě jsou zdraví prospěšné de facto všechny. Až jejich následné zpracování (rafinování) a kombinování může změnit jejich prospěšnost až v jed.
Na příklad taková brambora. Brambora je základní surovina. Její požití a následné strávení je pro organismus jednoduchá záležitost. Tělo jí dokáže správně (a poměrně rychle) zpracovat a následně využít v energii. Když ovšem takovou bramboru nakrájíme na hranolky a usmažíme v oleji, organismus už to s jejím trávením nebude mít tak jednoduché. Takové smažené hranolky namáčené v majonéze se mohou zdát jako výborná pochutina pro náš mozek, ale pro organismus je to velká dřina. Samotné trávení neprobíhá již tak hladce, protože tělo se musí navíc poprat i s nadmírou tuku. Stane se to, že žaludek nebude vědět co zpracovat dřív. Jestli bramboru (škroby v ní obsažené) nebo se rychle zbavit přemíry onoho tuku. Začne produkovat nadměrné množství látek, které je nutné pro správné strávení všech surovin, které jsme do něj dopravili. Tím vznikne jakási hmota, která pokračuje dále do střev, odkud se do krevního oběhu dostávají živiny z přijmuté stravy. Tato hmota ovšem není správně natrávená a do krevního oběhu se dostane jen nepatrné množství energie a živin. Tím ovšem práce nekončí. Lidské tělo je nastavené tak, aby nic zbytečně nevylučovalo. Čeho se mu dostává nad míru, ukládá dále do zásob k pozdějšímu využití.

Co se tedy stalo z brambory, která se pouze smažila v oleji?

Místo hladkého procesu přeměny látek na energii a jejího následného využití organismem, se tělu energie odebrala na podporu zpracování (trávení). Výsledný proces ještě více zatížil organismus a místo toho, aby brambora samotná posloužila jako následný zdroj energie, brambora smažená tuto energii odebrala a organismus z ní zpět tento energetický deficit nezískal. Na začátku byla jen samotná brambora, která měla zahnat hlad (impuls mozku, že je potřeba dodat energii). V závěru smažená brambora hlad zahnala, ale energie se nedostavila. Mozek bude chtít energii znovu. Vznikne kolotoč tzv. prázdných kalorií. Brambora usmažená má zajisté mnohem více kalorií, než brambora samotná. Zatímco kalorie ze samotné brambory tělo využije skoro celé ze smažené jen zlomek.
Problém není ani tak v přemíře tuku, který brambora do sebe při smažení dostala, jako spíš v následném procesu trávení. Dá se říci, že kdyby byla nejdříve snědena brambora a za nějaký čas byl do těla vpraven tuk, tělo takto oddělné kalorie mnohem snáze přijme a využije.

Přemíra nasycených tuků a cukrů působí jako droga!

Jestliže tělo naučíte přijímat nadměrné množství tuku a cukru ideálně v jejich přímé kombinaci (např. čokoláda, klasický řízek v trojobalu, dortíky atd.) může se z toho stát závislost. Tělo bude tyto dvě látky vyžadovat stále a ve stále větším množství. Výsledek bude takový, že vám kvalitní strava bude připadat „nemastná neslaná“ a málo sladká. Ztratíte určitý chuťový pud, který brání tomu, aby se do těla nedostávalo něco, čeho už má organismus momentálně dostatek.
Tento negativní projev brilantně využívají výrobci všemožných zaručeně kvalitních potravin a některé fast food řetězce. Jejich jídla jsou hodně tučná a hlavně sladká!!! K takovým produktů si vybudujete závislost a budete je nadále vyžadovat. Vždyť je to přeci tak dobré! Je to však dobré i pro vaše tělo?

Rada na závěr

Nejezte tučné a sladké……. ale kdepak. Kdyby to bylo tak jednoduché, nevznikl by tento článek.
Ve skutečnosti to ale žádná věda není.

Rada zní: Jezte uvědoměle!!!

Uvědomte si, co jíte a proč to jíte. Uvědomte si, z čeho se daný oběd, daná snídaně, daná večeře atp. skládá. Jak vám prospívá a co za látky z daného jídla pro tělo získáte. Co to vlastně máte na talíři. Pochutnávejte si a vychutnávejte.

Jíst musíme všichni, ale chceme si jídlo skutečně vychutnat, tak aby bylo zdraví prospěšné?
Zpět > Úvodní stránka > Články

Co jsou to "zdravé" potraviny?

© b-fit 2013 Všechna práva vyhrazena
Co jsou to "zdravé" potraviny?
autor: b-fit (Karel Bajer)
24.10.2012


Slovo zdravé je značně zavádějící, protože, zdravé potraviny prakticky neexistují. Zdravé můžeme mít tělo, ale potraviny vždy budou buď, čerstvé, poživatelné nebo zkažené. Z toho vyplývá, že potraviny mohou být zdraví prospěšné či nikoliv.